Zielnik

Lebiodka majeranek

Majeranek od wieków stosowany jest jako popularna przyprawa. Starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie dodawali ją do swoich potraw. Stał się jednak również nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni czeskiej, gdzie do dziś …

Přečíst článek

Boczniak ostrygowaty

Ten zdrewniały, jadalny grzyb stał się bardzo popularny, zwłaszcza w ostatnich latach, zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Nie jest to jednak tylko „nowoczesna moda”. Już starożytni Rzymianie byli …

Přečíst článek

Bez czarny

Bez czarny, technicznie nazywany Sambucus nigra, popularnie zwany bzem, jest naszym największym rodzimym ziołem leczniczym. Krzew ten obficie występuje w przyrodzie i można go spotkać praktycznie wszędzie – w miastach, …

Přečíst článek

Krwawnik

Krwawnik, po łacinie Achillea millefolium, nosi nazwę od mitycznego bohatera Achillesa, którego znamy z opowieści o wojnie trojańskiej. Według legendy Achilles używał krwawnika do leczenia swoich ran po bitwie. Grecki …

Přečíst článek

Czosnek

Nie wyobrażamy sobie kuchni czeskiej bez typowego smaku i aromatu czosnku. Niezależnie od tego, czy wolisz go w zupie, do smarowania czy jako przyprawę, to warzywo powinno mieć swoje miejsce …

Přečíst článek

Borówka brusznica

Borówka brusznica, Vaccinium vitis-idaea, zwana popularnie kaliną, lub borówką czerwoną, jest niską krzewinką, która uwielbia kwaśne środowisko wrzosowisk i torfowisk. Roślina ta jest wykorzystywana głównie ze względu na małe czerwone …

Přečíst článek

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, czyli Taraxacum officinale, był dawniej uważany za jeden gatunek. Jednak gdy genetycy roślin dokopali się do genetyki tych kwiatów, odkryto, że mają one niezliczoną ilość różnych gatunków, które …

Přečíst článek

Melisa lekarska

Melisa lekarska (Mellisa officinalis) od wieków znana jest ze swojego uspokajającego działania na ciało i umysł człowieka. Do dziś to cudownie pachnące zioło o subtelnym cytrynowym smaku jest stosowane do …

Přečíst článek

Bylica

Bylica, po łacinie Artemisia, to duży rodzaj zawierający wiele różnych znanych gatunków, takich jak bylica piołun, bylica pospolita i bylica estragon. Wszystkie te gatunki mają jednak jedną wspólną cechę – …

Přečíst článek

Ziemniaki

ZIEMNIAKI Jeśli nie wiesz, co zrobić z przestrzenią ogrodową, a masz duże grządki lub pola, możesz zacząć uprawiać własne ziemniaki do przechowywania, które wystarczą ci na całą zimę.  Nie musisz …

Přečíst článek