Author článku: Dagmar Haladová
Uprawa własnych pomidorów ma wiele zalet. A każdy, kto próbował pomidorów z ogrodu, wie, który jest główny – ich pyszny smak i aromat, który nie jest zwykle spotykany w kupionych pomidorach. Możesz też mieć pewność, że własne owoce nie są poddawane obróbce chemicznej, więc Twoje dzieci mogą się nimi cieszyć bez żalu.
Uprawa pomidorów nie jest trudna. Dobrze radzą sobie na ogrodowej rabacie, w skrzynce na patio lub na balkonie. Istnieje wiele odmian o różnokolorowych owocach w różnych kształtach. Wszystko, czego roślina wymaga od Ciebie, aby uzyskać pomidory, to kompleksowa pielęgnacja od korzenia do liścia. Przyjrzyjmy się, jak o nie dbać, na co zwracać uwagę i, co najważniejsze, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni – bo przecież po to je uprawiamy!
Jak uprawiać pomidory
Pomidor (Solanum lysopersicum) to wieloletnie zioło z rodziny psiankowatych, do której należą również ziemniaki, psianka czarna, papryka i tytoń. Do celów uprawowych pomidory nie są jednak uprawiane jako byliny, lecz jako rośliny jednoroczne, których owoce są zbierane i zjadane. Owocem jest mięsista jagoda, zwykle o czerwonym kolorze (u różnych odmian może być również żółta, pomarańczowa, fioletowa itp.)
Jadalny pomidor pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, skąd podobno Krzysztof Kolumb przywiózł go ze swoich podróży. Roślina ta może dorastać do dwóch metrów wysokości, ale ogólny wygląd i wielkość różnią się w zależności od konkretnych odmian. Liście są powłóczyste i drobno owłosione, w kolorze jasnozielonym.
Uprawa pomidorów
Pomidory sadzi się jako rośliny wstępnie wyrośnięte, o ciemnozielonych liściach i bogatym systemie korzeniowym. Zrób to od końca kwietnia do końca maja, w zależności od aktualnych temperatur. Rośliny powinny stać w dobrze nasłonecznionym miejscu, aby owoce szybko dojrzewały i były słodkie. Każda roślina potrzebuje własnej podpory (z wyjątkiem odmian balkonowych). Sprawdzi się każdy cieńszy patyk, do którego przywiążesz delikatnie sznurkiem łodygę.
Dobrze zdrenowana gleba jest bardzo ważna, aby roślina miała silne korzenie i mogła pobierać więcej składników odżywczych. Wiąże się to również z nawożeniem, które w przypadku pomidorów odbywa się wraz z podlewaniem mniej więcej raz na 14 dni. Nie możemy zapominać o zapewnieniu dużej ilości wody. W bardzo upalne dni podlewanie powinno odbywać się dwa razy dziennie, gdy słońce już nie świeci. Pomidory nigdy nie powinny być podlewane do liści, ale bezpośrednio do korzeni. Jeśli rośliny nie mają wystarczająco dużo wilgoci, owoce są bardzo słabej jakości, małe i pękające.
Uprawa pomidorów w doniczce
Wiele odmian można uprawiać w doniczkach. Można powiedzieć, że ludzie próbują uprawiać w pojemnikach prawie wszystkie odmiany. W szczególności w donicach i skrzynkach bardzo dobrze radzą sobie odmiany o małych krzewach i balkonach. Często przycinane tworzą zwarte krzewy, które nie potrzebują podpór. Jednak w takich warunkach można uprawiać również wyższe krzewy. Te jednak otrzymują „osobistą” donicę i słupek do podtrzymywania, do którego łodyga jest przywiązana w kilku miejscach.
Hitem ostatnich lat jest uprawa pomidorów do góry nogami. Polega to na sadzeniu roślin w specjalnych wiszących workach, które zawiesza się np. pod sufitem balkonu, tarasu lub pergoli. Torebki te klasycznie wypełnia się odpowiednim podłożem do uprawy warzyw, a sadzonki sadzi się do góry nogami, mając dla nich otwór na dole torebki.
Jednak można też zrobić własne pojemniki do uprawy pomidorów do góry nogami. Wystarczy zrobić mały otwór w dnie wiszącej doniczki i gotowe. Zaletą tego sposobu uprawy jest to, że jest mniej zmartwień wokół roślin – nie trzeba ich motyczkować, są lepiej chronione przed szkodnikami, liście i owoce nie zatrzymują nadmiaru wody powodującego pleśń, a ponieważ owoce są lepiej wystawione na działanie promieni słonecznych, szybciej można uzyskać zbiory.
Uprawa pomidorów z nasion
W domu możemy również wyhodować własne pomidory z nasion. Jest to bardzo proste, nasiona dobrze kiełkują i są łatwo dostępne w każdym sklepie ogrodniczym, hobbystycznym lub internetowym sklepie z nasionami. Aby wstępnie wyhodować sadzonki, należy najpierw zapewnić odpowiednie pojemniki. Mogą to być zwykłe doniczki po jogurcie, a przy większej ilości nasion sprawdzą się sadzarki lub kartoniki po jajkach.
Wybrane pojemniki wypełnij odpowiednim podłożem dla pomidorów lub do kiełkowania nasion. Posadź nasiona po dwa do trzech naraz, około centymetra pod powierzchnią. Zwilżaj glebę tylko butelką ze spryskiwaczem, bo są małe i mogłyby się zmyć. Pomidory do kiełkowania potrzebują dość wysokiej temperatury (najlepiej 22-25°C), dlatego umieść je na parapecie w pobliżu grzejnika. Siew powinien nastąpić w marcu, aby sadzonki były na tyle silne, że do maja można je przesadzić na grządki.
Uprawa pomidorów w ogrodzie
Rośliny potrzebują słonecznego stanowiska, w przeciwnym razie owoce będą wolno dojrzewać i nie będą miały pełnego smaku. Część nadziemna rośliny wymaga minimalnej wilgotności, natomiast gleba musi być stale podlewana, bo inaczej zwiędnie. Ponieważ pomidor jest bardzo podatny na choroby grzybowe, nigdy nie podlewa się go nad liściem, a poszczególne krzaki umieszcza się w odpowiedniej odległości od siebie, aby wilgoć nie była zbyt wysoka w uprawie.
Pomidory dobrze rozwijają się w szklarni lub cieplarni. Tutaj na rośliny nie pada deszcz, więc tylko gleba jest wilgotna, a one są bardziej chronione przed szkodnikami. Jeśli nie masz szklarni, możesz posadzić pomidory jak najbliżej domu, na przykład pod nawisem dachu. Pamiętajmy jednak, że muszą one znajdować się od strony południowej, gdyż tylko w ten sposób zapewnimy im odpowiednią ilość słońca.
Jak sadzić pomidory
Dobrze jest stopniowo hartować sadzonki przed przesadzeniem ich na grządkę. Pomidory nie są mrozoodporne, dlatego przesadź je pod koniec maja po „mroziakach”. Jeśli istnieje ryzyko wystąpienia późnych przymrozków, sadzonki należy przykryć włókniną. W przypadku sadzenia pomidorów tyczkowych, gdy krzew jest wysoki, a łodyga nierozgałęziona, należy umieścić palik w podłożu. Wykopać dół po południowej stronie tego, dodać kompost i podlać. Następnie umieść roślinę z całą bryłą korzeniową na tyle głęboko, aby korzenie nie wystawały z ziemi.
Ważne jest, aby zachować odległość między roślinami, ponieważ może to zapobiec wielu chorobom. Dla pomidorów krzaczastych zacisk wynosi 50×60 centymetrów, dla pomidorów tyczkowych 50×90 centymetrów, a jeśli uprawiamy dzikie pomidory pnące zacisk powinien mieć nawet 50×90 centymetrów.
Nawożenie pomidorów
Pomidory są bogate w składniki odżywcze. Przed posadzeniem w grządce należy wyłożyć dołek warstwą kompostu. Ponieważ będziemy jeść owoce, w okresie wegetacji powinniśmy stosować jak najdelikatniejsze nawozy. Pomidory uwielbiają azot i potas, dlatego do ich zasilania często używa się obornika kurzego lub gnojówki. Istnieją jednak również stosunkowo łagodne nawozy przemysłowe przeznaczone specjalnie dla pomidorów i papryki; są one jednak zalecane tylko wtedy, gdy roślina ma wyraźny niedobór niektórych składników odżywczych, których prawdopodobnie nie otrzymuje z nawozu organicznego.
Kwitnące pomidory
Kwitnienie odbywa się stopniowo od maja do października. Kwiatostan jest fioletowy i zawiera od trzech do dwudziestu kwiatów. Są one koloru żółtego do złotego i mają stosunkowo słaby zapach. Gdy zakwitną, w środku widać już maleńką zieloną jagodę, która za kilka dni dojrzeje do owocu.
Jak przycinać pomidory
Pomidory są szczypiące i wyłamane. Pędy boczne są wyłamywane tylko u odmian prętowych. Odbywa się to poprzez pozostawienie najsilniejszego pędu do wzrostu i stopniowe odłamywanie wszystkich pozostałych. Ważne jest, aby wyłamać je, gdy siewka jest jeszcze stosunkowo mała, maksymalnie o 15 centymetrów, ponieważ później na łodydze są już duże rany, które mogą zacząć gnić. Na roślinie pozostają jednak liście i wiechy kwiatowe!
Jak suszyć pomidory
Suszone owoce świetnie nadają się do wykorzystania w kuchni. Są one dostępne w sekcji delikatesów w supermarketach, jednak jeśli uprawiasz pomidory w swoim ogrodzie, nie ma powodu, aby kupować ten przysmak. Do suszenia nadają się owoce bardzo dojrzałe do przejrzałych. Zbierz je, umyj, dobrze wysusz i usuń wszelkie łodygi. Następnie pokrój je na ćwiartki. Można również usunąć wewnętrzny miękki miąższ z nasionami, aby przyspieszyć suszenie, ale nie jest to konieczne.
Najlepiej jeśli do ich suszenia użyjemy suszarki do owoców, ale można też użyć piekarnika. Pomidory ułożyć obok siebie na blasze tak, aby nie zachodziły na siebie. Ustaw temperaturę na 60-80°C i sprawdź je po 6-8 godzinach. Jeśli używasz piekarnika, musisz zostawić lekko uchylone drzwiczki, aby wilgoć mogła się wydostać (możesz po prostu włożyć w drzwiczki płytę grzewczą). Dobrze wysuszone pomidory są jeszcze miękkie i elastyczne, ale po wyciśnięciu nie wypływa z nich płyn.
Suszone pomidory muszą być odpowiednio przechowywane. Najczęściej stosuje się oliwę z oliwek, którą zalewa się owoce w zamykanym słoiku. Zaletą takiego przechowywania jest to, że pomidory można przyprawić np. ziołami lub czosnkiem. Doskonale sprawdzają się włoskie zioła, takie jak oregano czy bazylia.
Pomidory
Odmiany pomidorów
Chociaż botanicznie istnieje tylko jeden rodzaj pomidora, istnieją setki jego odmian. Nie sposób wymienić tu wszystkich, dlatego wymienimy kilka najpopularniejszych i najciekawszych odmian, które można uprawiać w naszych ogrodach i na balkonach.
‚Minibell‘ – mała odmiana krzewiasta, nadająca się do uprawy w pojemnikach. Jest półzimozielona, owoce są małe i czerwone.
‚Vilma‘ – odmiana ta jest ponownie odmianą balkonową. Różni się jednak tym, że nieco wcześniej zawiązuje owoce.
‚San Marzano‘ – owoce mają bardzo nietypowy kształt, jakby „skręcone”. Najczęściej uprawiana jest we Włoszech, ale u nas też kwitnie, ale lepiej uprawiać ją w szklarni. Dojrzałe owoce są głęboko czerwone i bardzo słodkie.
‚Roma‘ – inna odmiana łodygi o wydłużonych owocach, popularna we Włoszech. Pomidory są miękkie, słodkie i bardzo smaczne. Nadają się do gotowania, suszenia i robienia przetworów czy ketchupów.
‚Złoty‘ – przedstawiciel dzikich odmian, o które praktycznie nie trzeba dbać. Jest bardzo odporna i nie wymaga podpór ani motyki. Owoce są żółte i bardzo małe, mniej więcej wielkości agrestu.
‚Homer‘ – ta odmiana krzewu jest popularna wśród hodowców, którzy chcą przechowywać pomidory. Nadaje się do uprawy na rabatach i w większych donicach.
‚Tumbling Tom Red‘ – odmiana wyhodowana do uprawy w wiszących doniczkach lub do góry nogami. Owoce są czerwone, wariant‚Tumbling Tom Yellow‘ma żółte owoce.
‚Pedro F1‘ – stosunkowo niedawno wyhodowana odmiana patyczaka, która cieszy się dużą popularnością. Idealnie nadaje się do uprawy w szklarni lub oranżerii, ma smaczne, czerwone owoce, które można przechowywać do 3 tygodni.
‚Uragan‘ – ta odmiana patyczaka jest jedną z najwcześniej uprawianych. Owoce mają jednak tendencję do pękania.
‚Start F1‘ – to klasyczne „czeskie” domowe pomidory, takie jakie znacie z babcinego ogródka. Potrzebują wsparcia, są średnio wczesne, a owoce są okrągłe, gładkie i czerwone.
Działanie pomidorów
Pomidory to niewątpliwie bardzo zdrowa żywność. Organizacje zdrowotne zalecają spożywanie co najmniej 15 kilogramów rocznie. Jaki jest wpływ pomidorów na organizm człowieka?
- przeciwutleniacz i zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie
- wspomaganie funkcji nerek
- diuretyk
- dzięki dużej zawartości witaminy C wspomagają układ odpornościowy
- zawierają szeroką gamę witamin, minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak cały B-complex, witamina C, A, E, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i jod.
- chroni organizm przed rakiem
- pomaga oczyścić jelita i przeciwdziała zaparciom i wzdęciom
- sprzyjają tworzeniu się krwi i pomagają utrzymać witalność paznokci, włosów i skóry
Do czego wykorzystać pomidory
- do bezpośredniego spożycia w stanie surowym
- dla zachowania
- do przygotowania różnych potraw gotowanych
- do suszenia
- do marynowania w oleju
- do przygotowania ketchupu
Przezimowanie pomidorów
Większość ogrodników uprawia pomidora jako roślinę jednoroczną, co również jest zalecane. Jednak roślina ta jest z natury byliną, więc niektórzy hodowcy eksperymentują z zimowaniem i uprawą jej jako byliny. Jeśli i Ty chcesz spróbować tego rozwiązania, będziesz musiał stworzyć specjalne warunki dla pomidora. Najlepsza jest uprawa w ogrzewanej szklarni z dobrze przepuszczalnym szkłem dla światła. Temperatura nie może spaść poniżej 20 °C, ale temperatura otoczenia musi wynosić co najmniej 25 °C, aby zapewnić, że rośliny będą nadal produkować w zimie. Nie należy zapominać o regularnym nawożeniu i podlewaniu.
Pomidory w kuchni
Pomidory są nieodzownym elementem letnich przepisów. Znajdują zastosowanie w sałatkach, zupach, przystawkach i daniach głównych. Przygotowanie tych potraw nie jest trudne i może być opanowane nawet przez początkujących.
Zupa pomidorowa
W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy jedną drobno posiekaną średnią cebulę i dwa ząbki czosnku. Ugotować, obrać i pokroić około pół kilograma pomidorów i dodać do garnka. Zalej je 500 ml wywaru warzywnego, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 20 minut. Następnie zupę dobrze zmiksować, wymieszać z posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawać z grzankami z bagietki.
Lekka sałatka z pomidorów z serem
Pomidory, cebulę dymkę, twardy ser i dobrej jakości szynkę pokroić w kostkę i umieścić w misce. W mniejszej misce przygotować dressing z kubka białego jogurtu rustykalnego, łyżeczki majonezu, soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Sałatkę podawaj jako dodatek do grillowanych mięs lub po prostu podawaj ją z pieczywem.
Włoski sos do makaronu i pizzy
Ugotować, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę około pół kilograma pomidorów. Sauté jedną drobno posiekaną cebulę na oliwie z oliwek, następnie dodać pomidory. Wymieszaj z trzema łyżkami przecieru pomidorowego i pozwól mieszance się gotować. Jeśli pomidory nie puszczą wystarczająco dużo soku, nie bój się podlać mieszanki wodą lub wywarem. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem i mieszamy z dwoma ząbkami wyciśniętego czosnku oraz drobno posiekanymi listkami bazylii i tymianku.
Choroby pomidorów
Pomidor jest rośliną dość podatną na różne choroby i ataki szkodników. Do najczęstszych należy zaraza ziemniaczana, która początkowo objawia się szarozielonymi plamami, które później brązowieją. Jeśli roślina nie jest odpowiednio traktowana, cała roślina usycha. Nie jest jednak konieczne stosowanie wyłącznie środków chemicznych. Wystarczy również ziołowy wyciąg z szałwii.
Mszyce są bardzo częstym niemiłym gościem, nie tylko na pomidorach. Ten drobny owad nie tylko uszkadza swoim ssaniem wszystkie organy roślin, ale także przenosi różne choroby wirusowe. Obecnie jest już wiele produktów ekologicznych, które zabijają mszyce już po pierwszej dawce. Jeśli mimo wszystko chcielibyście skorzystać z mądrości ludowych, fusy z kawy rozrzucone w grządce wokół roślin będą wam dobrze służyć.