Author článku: Dagmar Haladová
Czosnek jest jednym z upraw, które przy odpowiednim postępowaniu mogą być przechowywane przez całą zimę. Ponadto jest niezbędny w kuchni czeskiej i dodaje właściwego akcentu wielu potrawom, więc jest więcej niż pożądane, aby zawsze mieć go pod ręką. Jakie są idealne warunki do przechowywania czosnku, czy można go przechowywać w mieszkaniu i co zrobić z nadwyżką?
Jak zbierać czosnek?
Uprawa własnego czosnku ma wiele zalet. Największym z nich jest chyba mocny, ostry smak, którego w supermarketowym czosnku po prostu nie ma. Kolejną zaletą jest niewątpliwie wysoka zawartość olejków eterycznych, składników odżywczych i witamin, a także brak pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych.
O przechowywaniu myślimy już przy sadzeniu czosnku. To, jakie odmiany wybierzemy, zależy od tego, jak długo zamierzamy ją przechowywać, czy chcemy ją wykorzystać zaraz po zbiorze i tak dalej. Odmiany powinny być posadzone osobno na rabacie i dobrze oznakowane. Przy zbiorze preferujemy oczywiście odmiany wczesne, o krótkim terminie przydatności do spożycia. Ostatnie w kolejce są odmiany późne, które w odpowiednich warunkach dotrwają do wiosny.
Po zbiorze
Po wyrwaniu czosnku z gleby nie należy pozostawiać go leżącego na polu. Wielu hodowców tak robi, bo podobnie jak cebula, czosnek musi dobrze wyschnąć. Jednak bezpośrednie światło słoneczne może je szybko zepsuć.
Oczyść patyczki z brudu i ostrożnie umieść je w skrzynkach na warzywa, aby nie ocierały się o siebie. Przenieś pudełka do miejsca, w którym będziesz suszył czosnek. Powinno to być raczej zacienione, suche i bardzo dobrze wentylowane. Temperatury nie mogą osiągać wysokich wartości, dlatego nie jest wskazane suszenie cebulek czosnku np. w szklarni lub pod blaszanym dachem.
Po wybraniu miejsca, poszczególne cebulki związujemy patyczkami z kwiatami i wieszamy w przeciągu. Inną możliwością jest suszenie główek czosnku bez przylistków, rozkładając je na sitach, siatkach lub w przewiewnych pudełkach w jednej warstwie. Przed rozsiewem należy usunąć większość korzenia, pozostawiając około pół cala.
Warkocz czosnkowy
Bardzo popularne jest zaplatanie czosnku w warkocze. Nie zajmują one tyle miejsca, można je powiesić, aby nie obtłukiwały się lub nie łapały, a warkocze stanowią piękną dekorację w kuchni.
Jak to zrobić? Najpierw należy odciąć korzenie od patyków. Podzielić wiązkę magazynową na trzy równej wielkości części i umieścić je obok siebie. Następnie spleć je w warkocz. Jeszcze lepiej, zaplataj cebulki po kolei, aby stworzyć długi, zgrabny i zwiewny warkocz. Nie zapomnij zrobić na końcu pętli do zawieszenia.
Można również zapleść wianek. Tutaj postępujesz tak samo jak w przypadku wieńców kwiatowych. Pasma patyczków składamy nad sobą, aż powstanie długi „sznur”, który następnie łączymy w koło. Zawieś wieniec ponownie w dobrze wentylowanym miejscu i pozostaw do wyschnięcia.
Idealne warunki do przechowywania czosnku
Klasyczny czosnek nadający się do wykorzystania w kuchni powinien być zawsze przechowywany w ciemnym miejscu. Jednocześnie upewnij się, że jest wystarczająco sucha. W przeciwnym razie może dojść do zawilgocenia i gnicia. Na świetle, zwłaszcza na bezpośrednim słońcu, goździki szybko wysychają i kurczą się. Najlepsza jest ciemna, pozbawiona okien spiżarnia, sucha piwnica lub garaż. Ważne jest również, aby w okresie zimowym temperatury nie spadały poniżej zera.
Powieś warkocze lub wieńce w spiżarni lub piwnicy. Jeśli patyczki są luźne, wybierz do przechowywania przewiewne pudełko z otworami, podobne do sposobu przechowywania ziemniaków. Często przechowuje się je również związane w pęczki, jak cebule, lub w wiszących workach z juty lub kminku – w tym przypadku muszą być pozbawione pędów i korzeni.
W okresie zimowym zbiory są regularnie sprawdzane. Jeśli któraś z cebulek wydaje się być sucha, ząbki zaczynają kiełkować, widać na niej ślady pleśni lub jakiekolwiek inne uszkodzenia, usuwamy cebulkę i w zależności od jej stanu albo od razu ją wykorzystujemy, albo wyrzucamy.
Przechowywanie czosnku w mieszkaniu
Jeśli nie masz suchej piwnicy, możesz przechowywać swoje zbiory w mieszkaniu. W tym przypadku należy obrać górną warstwę skóry, przyciąć łodygi do około 20 centymetrów i usunąć korzenie. Następnie zwiąż łodygi w pęczki, tak aby poszczególne łodygi można było łatwo wyciągnąć ze sznurka. Bukiety umieszczamy łodygą do dołu w wazonie (oczywiście bez wody), który następnie umieszczamy w ciemnym, suchym miejscu (najlepiej w spiżarni) i wyjmujemy w miarę potrzeb.
Można też powiesić warkocze czosnku, siatkową torbę z patyczkami lub umieścić cebulki w papierowej torbie, która również chroni je przed światłem, w spiżarni lub innym miejscu chronionym przed słońcem. Niektórzy hodowcy uważają nawet, że klasyczna „brązowa” papierowa torba ochroni zbiory przed roztoczami.
Niektórzy przechowują go nawet w lodówce lub zamrażarce. Nie jest to idealne rozwiązanie długoterminowe. W lodówce panuje duża wilgotność, która zupełnie nie nadaje się do przechowywania. Można przedłużyć czas przechowywania w lodówce, obierając poszczególne ząbki z patyczków, pozostawiając tylko ostatnią warstwę skórki. Następnie goździki wkłada się do słoika i szczelnie zamyka.
Przechowywanie nasiennego czosnku
Jeśli chciałbyś wykorzystać część zbiorów do sadzenia w przyszłym roku, przechowywanie będzie inne. Przede wszystkim należy namoczyć goździki. W tym celu zastosuj płynny koncentrat siarki z bezchlorkowym potasem i azotem – taki roztwór znajdziesz w sklepie z artykułami ogrodniczymi pod nazwą Sulka Extra. Namoczyć czosnek w Sulce na dwie do trzech godzin, następnie pozostawić do dobrego wyschnięcia, rozłożonego np. na papierze gazetowym.
Namoczone sadzonki należy przechowywać do czasu sadzenia w suchym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu. Goździki przed posadzeniem należy namoczyć w wodzie przez około pół godziny.
Uwaga na roztocza czosnku
Kluczem do zapobiegania przebarwiacza czosnkowego jest sadzenie zdrowych sadzonek, najlepiej kwalifikowanych, oraz przestrzeganie prawidłowej uprawy cebul – te powinny być sadzone w tym samym miejscu najwcześniej po czterech latach.
Jednak mimo tej ostrożności, nadal można spotkać przebarwiacza czonskowego. Jak go zauważyć? Powierzchnia ząbków jest matowa, stopniowo brązowieje i kurczy się. Adelgid wełnisty jest roztoczem, więc nie dziwi fakt, że jest bardzo mały i niewidoczny dla oka. Osobnik wyrasta na długość 0,1 do 0,3 milimetra, a na jednym ząbku czosnku jest ich do kilku tysięcy.
Przebarwiacz wysysawa soki, więc goździki powoli się kurczą. Roztocze to nie jest rzadkością w czosnku kupowanym w supermarketach, dlatego najlepiej nie przechowywać swoich zbiorów tam, gdzie wcześniej przechowywano główki czosnku tego pochodzenia. Uspokoi Cię jednak fakt, że zainfekowane goździki można spożywać bez żadnych komplikacji zdrowotnych.
Nie ma skutecznego sposobu na pozbycie się roztocza. Profilaktyka, jak już wspomniano, jest ważna. Jej rozwój i rozmnażanie można znacznie spowolnić, przechowując zbiory w chłodnym miejscu, przy czym optymalna temperatura w tym przypadku wynosi od 0 do 4°C. Z drugiej strony, w temperaturze 20 °C przebarwiacz jest podobno najbardziej aktywny. Zgodnie ze starą baśnią, jego rozprzestrzenianie się można częściowo powstrzymać, umieszczając w pobliżu suszonego czosnku suszoną lawendę lub koper.
Jak zachować nadmiar czosnku na „deszczowy dzień”?
Jeśli mamy duże zbiory, które mogą nie zostać wykorzystane przed wiosną, lub natrafimy na powoli psujące się podroby, powinniśmy je przetworzyć. Klasyczną opcją jest przechowywanie goździków w oleju. Wiele źródeł ostrzega jednak przed tą metodą przetwarzania – przy niewłaściwym przechowywaniu lub niskiej higienie w słoikach z olejem i goździkami może zacząć powstawać silnie toksyczna toksyna botulinowa.
Unikaj tej formy przygotowania i postaw na czosnek roztarty z solą. Jest to łatwe do przygotowania – obrać, zmiażdżyć i wymieszać ząbki z solą w stosunku 1 kg czosnku do 300 gramów soli. Czyste, mniejsze słoiki napełnić pastą, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Można też zamrozić obrane ząbki czosnku. Tutaj jednak należy liczyć się z niewielką zmianą smaku i utratą niektórych składników odżywczych. Możesz też zrobić własną przyprawę do suszonego czosnku; obierz ząbki, rozłóż je na blasze z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika, aby wysuszyć je przez 3 godziny w temperaturze 80-90°C. Po trzech godzinach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy blachy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Suszone goździki zmielić drobno w młynku do kawy lub rozgnieść w moździerzu. Dodajemy sól, która służy jako środek konserwujący i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.