Borówka brusznica

Borówka brusznica, Vaccinium vitis-idaea, zwana popularnie kaliną, lub borówką czerwoną, jest niską krzewinką, która uwielbia kwaśne środowisko wrzosowisk i torfowisk. Roślina ta jest wykorzystywana głównie ze względu na małe czerwone …

Borówka brusznica

Author článku: Dagmar Haladová

Borówka brusznica, Vaccinium vitis-idaea, zwana popularnie kaliną, lub borówką czerwoną, jest niską krzewinką, która uwielbia kwaśne środowisko wrzosowisk i torfowisk. Roślina ta jest wykorzystywana głównie ze względu na małe czerwone jagody, które są podobne do borówek i zawierają wiele substancji aktywnych, witamin, minerałów, garbników, a zwłaszcza przeciwutleniaczy. To właśnie dzięki nim żurawina jest popularna zarówno w medycynie ludowej, jak i w nowoczesnym przemyśle farmaceutycznym.

Suszone jagody to popularny i zdrowy przysmak, ale należy uważać, czy to, co kupujemy, to rzeczywiście borówki brusznicy. Sprzedawcy lubią je mylić z żurawiną, która jest niemal identyczna w smaku i wyglądzie, ale pod względem zawartości składników aktywnych pozostaje w tyle za borówką brusznicą. Jeśli chcesz mieć pewność, że borówka brusznica jest „prawdziwa”, posadź w swoim ogrodzie własny krzak. Jak o nią dbać i co czyni tę roślinę wyjątkową, dowiecie się w kolejnych wierszach.

Jak uprawiać borówkę brusznicę

Borówka brusznica jest krzewem o wysokości około 20 centymetrów z rodziny wrzosowatych, do której należy również np. wrzos zwyczajny czy jego najbliższy krewny – czarna jagoda. Łodyga nadziemna rośliny jest zdrewniała i nosi gałązki z małymi, jajowatymi liśćmi, które nie opadają i są obecne przez cały rok.

Brusinky v lese

Uprawa borówki brusznicy

Roślina ta występuje powszechnie na większych wysokościach w strefie umiarkowanej, ale rozwija się również na niższych wysokościach. Wymaga kwaśnej gleby, najlepiej torfowej, ale niektóre odmiany mogą być uprawiane w słabych warunkach glebowych. Borówka brusznica nie lubi bezpośredniego słońca, dlatego należy sadzić ją w półcieniu lub w miejscach z dużą ilością rozproszonego światła.

Krzewy źle znoszą nadmierne podlewanie, bardzo szybko gniją końcówki korzeni i nowe pędy. Gleba powinna jednak zawsze pozostawać w miarę wilgotna, nie dopuszczając do jej całkowitego wyschnięcia przez zbyt długi czas. Do podlewania używaj głównie wody deszczowej, ponieważ woda z kranu zawiera zwykle zbyt dużo wapnia i sprawia, że gleba staje się zasadowa.

Na rabacie w pobliżu borówki brusznicy nie powinno być chwastów, a teren wokół rośliny musi być pod tym względem starannie pielęgnowany. Możesz zaoszczędzić sobie pracy, ściółkując, co nie tylko zapobiega wzrostowi chwastów, ale także utrzymuje optymalną wilgotność.

Uprawa borówki brusznicy w doniczce

Ze względu na wzrost krzewów, borówka brusznica może być również uprawiana w doniczkach lub innych pojemnikach. Do uprawy w takich warunkach wybieraj mniejsze odmiany. Sadzonki można przesadzać do nowych doniczek o każdej porze roku. Donice wypełniamy torfem, sadzimy krzewy i przenosimy na balkon lub taras w częściowym cieniu. Roślinom należy zapewnić odpowiednią ilość wilgoci, ponieważ źle znoszą suszę. Z drugiej strony nie lubią też zastoin wody, dlatego powinniśmy zadbać o to, aby nadmiar wody był odprowadzany z donicy.

Uprawa borówki brusznicy z nasion

Borówkę brusznicę i żurawinę można uprawiać z nasion, które można kupić w sklepach ogrodniczych. Jednak wysiew z nasion jest dość trudny, dlatego w praktyce częściej kupuje się wstępnie wyrośnięte sadzonki. Nasiona przed posadzeniem należy stratyfikować w lodówce przez miesiąc. Dopiero wtedy można je wysiać w przygotowanym podłożu, które składa się z torfu i gleby w stosunku 2:1.

Idealny czas na siew to połowa kwietnia do początku maja. W czasie kiełkowania podłoże musi być utrzymywane w stanie wilgotnym. Po wykiełkowaniu i nabraniu sił rośliny można przesadzić na rabatę lub do donicy. Jeśli chcesz umieścić kilka krzewów obok siebie, zachowaj odległość 25 centymetrów.

Uprawa borówki brusznicę na zewnątrz

Sadzonki można umieścić na zewnątrz niemal w każdej chwili, jednak najlepszym momentem na sadzenie jest wiosna lub jesień. Aby roślina dobrze się rozwijała, warto przygotować w rabacie odpowiednie podłoże z torfu, kompostu, perlitu i piasku rzecznego. Można też zastosować specjalne podłoże dla wrzosów i różaneczników. Przed posadzeniem żurawiny wypełnij tą mieszanką dołek wykopany pod sadzonkę.

Stanowisko powinno być półcieniste; rośliny można też posadzić w skalniaku, gdzie będą świetnie wyglądać obok wrzosów, niewielkich odmian borówki amerykańskiej czy traw ozdobnych, np. kostrzewy owczej. Dobrze poradzą sobie także obok innych popularnych wśród ogrodników roślin kwasolubnych, takich jak rododendrony, kamelie i hortensje.

Rabata musi być często i intensywnie odchwaszczana. Dzieje się tak dlatego, że borówka brusznica ma bardzo płytki system korzeniowy, który innym roślinom przeszkadza. Z tego samego powodu nigdy nie przekopujemy łóżka. Wyrywamy chwasty ręcznie lub traktujemy je delikatnym herbicyde.
Kora do ściółkowania to doskonałe narzędzie, dzięki któremu wokół roślin nie pojawiają się chwasty.

Jak sadzić borówkę brusznicę

Borówkę brusznicę można sadzić niemal o każdej porze roku. Jednak najlepszym okresem jest jesień lub jesień. Posadzić wstępnie wyrośnięte sadzonki w większym otworze, w którym najpierw umieszcza się odpowiednie podłoże (patrz wyżej). Jeśli chcesz uprawiać obok tych krzewów rośliny, które nie tolerują kwaśnej gleby, wyłóż dołek tkaniną ogrodową i umieść w nim kwaśne podłoże. Pojedyncze krzewy sadzimy w donicy 25×25 centymetrów, większe odmiany w donicy 45×45 centymetrów.

Nawożenie borówki brusznicę

Aby roślina wydała odpowiednią ilość dobrej jakości owoców, warto ją od czasu do czasu nawozić. Pierwsze nawożenie należy rozpocząć w czasie sadzenia, kiedy do podłoża dodaje się również kompost. Należy pamiętać, że żurawina wymaga kwaśnej gleby, dlatego nie należy stosować nawozów, które zbytnio zaburzają pH.

Szczególnie nieodpowiedni jest wapń. Istnieją specjalne nawozy odpowiednie dla rododendronów i azalii, które nie zawierają wapnia, ale ich stosowanie może być czasem wątpliwe, gdyż kwiaty te są wyłącznie ozdobne, podczas gdy my zamierzamy również jeść owoce borówki brusznicę. Dlatego lepiej zastosować odpowiedni nawóz organiczny.

Rozmnażanie borówki brusznicy

Rozmnażanie może odbywać się za pomocą nasion, które można swobodnie kupić, ale ich wstępna uprawa wymaga pewnej wiedzy i cierpliwości, o których wspominaliśmy już w poprzednich akapitach. Inną możliwością jest rozmnażanie krzewu za pomocą pędów rozłogowych (zielonych sadzonek), które oddziela się od rośliny matecznej i pozwala im się ukorzenić. Hybrydyzacja jest jeszcze łatwiejsza. W takim przypadku należy przymocować część kłącza do ziemi np. za pomocą haka i przykryć ziemią. Jednak rozmnażana w ten sposób roślina dość długo się ukorzenia – może to potrwać nawet cały rok. Nowa sadzonka jest następnie przesadzana wystarczająco daleko od rośliny macierzystej, aby dać jej miejsce do wzrostu.

Květy brusinky

Kwitnąca borówka brusznica

Kwiaty pojawiają się dwa razy w roku. Pierwszy raz wiosną w maju, a drugi pod koniec lata, najczęściej w sierpniu. Są one ułożone w kwiatostanie typu raceme. W zależności od odmiany mogą mieć kolor od białego do różowego. Zawsze jednak mają cztery płatki, którym towarzyszy pięć płatków.

Po kwitnieniu zaczynają pojawiać się małe owoce – jagody borówki brusznice. Mają one czerwony kolor i wielkość od 0,5 do 0,8 cm. Jagody są jadalne, mają kwaśny, lekko gorzki smak i pojawiają się ponownie na roślinie dwa razy w roku, podobnie jak kwiaty, w lipcu i październiku.

Jak suszyć borówkę brusznicę

Suszoną borówkę brusznicę można kupić w każdym sklepie spożywczym lub sklepie ze zdrową żywnością. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Wadą kupionej w sklepie żurawiny jest to, że często jest ona mocno dosładzana, a czasem nawet zasiarczana. Jeśli jednak uprawia się w domu rośliny żurawinowe, można suszyć własne jagody. Jest to bardzo proste i wystarczy do tego dehydrator do owoców lub piekarnik.

Przed suszeniem zbierz jagody, oczyść je z łodyg i liści, a następnie dobrze umyj i wysusz. Następnie rozłożyć je równomiernie na suszarkach w piekarniku lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć powoli w temperaturze 50-55°C przez około 8-12 godzin. Suszone owoce muszą być jeszcze miękkie i elastyczne, ale nie mogą wyciekać z nich soki. Podczas suszenia w piekarniku należy pozostawić lekko uchylone drzwiczki (zaledwie kilka centymetrów), aby wilgoć mogła się wydostać.

Następnie przechowuj borówkę brusznicę w dobrze zamkniętym, najlepiej szczelnym pojemniku w ciemnym, suchym miejscu. W przeciwnym razie zaczną one pobierać wilgoć z powrotem z otoczenia i mogą zacząć pleśnieć.

Pokrój borówki brusznicy

Jeśli chodzi o przycinanie czy cięcie, to krzewy praktycznie w ogóle tego nie potrzebują. Przynajmniej nie przez pierwsze kilka lat. Same utrzymują swój kształt, dlatego usuwamy tylko widoczne uszkodzone lub suche części rośliny. Po 6-7 latach należy jednak odmłodzić krzew. Wczesną wiosną należy odciąć całą część nadziemną, pozostawiając jedynie 5 centymetrów nad powierzchnią. Nowe gałązki nie będą się długo pojawiać, a roślina przez jakiś czas będzie też obficie owocować.

Borówka brusznica 

Gatunki borówki brusznicy

Pod nazwą „borówka brusznica” kryje się wiele specyficznych gatunków, które różnią się od siebie wyglądem całego krzewu lub wyglądem czy smakiem owoców. Gdybyśmy mieli podejść do tego tematu naukowo, to za „prawdziwą” borówkę brusznicę moglibyśmy uznać wspomnianą na wstępie Vaccinium vitis-idaea. Jednak nie tylko w kręgach ogrodniczych, ale także w przemyśle spożywczym spotykamy się z różnymi pomyłkami i innymi pokrewnymi gatunkami, które często podają się za żurawinę.

Borówka brusznica(Vaccinium vitis-idaca) – ten gatunek pochodzi z Europy i Azji. Owoce są okrągłe, czerwone, mniej więcej wielkości grochu. Roślina ta wymaga umiarkowanie kwaśnego środowiska i dość dużej ilości składników odżywczych. Kwiaty są mniejsze, a owoce zawierają mniej miąższu. Jest to gatunek dziki.

Big Pearl (Vaccinium macrocarpon) – pochodzi z Ameryki Północnej. Owoce są większe, przypominają kształtem i wielkością oliwki. Kolor ma czerwony, ale nieco jaśniejszy niż borówka brusznica czy żurawina. Krzew jest mniejszy i wymaga bardzo kwaśnej gleby. Kwiaty są większe, różowobiałe, a owoce mają dużą ilość miąższu.

Żurawina (Vaccinium oxycoccus) – występuje w bardziej północnych regionach o umiarkowanym klimacie. Owoce są większe i jajowate, gorzkie i mają dużo miąższu. Ponieważ gatunek ten wytwarza więcej owoców i jest mniej wymagający w uprawie, w przemyśle spożywczym często mylony jest z borówką brusznicą. Jednak jej właściwości lecznicze i zawarte w niej substancje nijak się mają do żurawiny. Pod względem botanicznym nie są to tak naprawdę żurawiny, są po prostu w tej samej grupie roślin.

Do rodzaju Vaccinium, znanego również jako borówek, należy również borówka amerykańska, zwana też borówką kanadyjską; (borówka brusznica klasyczna) lub borówka bagienna.

Odmiany borówki brusznicy

W ogrodnictwie istnieje wiele różnych odmian borówki brusznicy. Różnią się one pod wieloma względami – wielkością plonu, wielkością owoców, smakiem owoców, kolorem kwiatostanu, wielkością całej rośliny, wymaganiami uprawy i tak dalej.

Red Pearl‘ –jest odmianą borówki amerykańskiej. Charakteryzuje się dużymi owocami, wyższym wzrostem i możliwością uprawy nawet w słabych warunkach glebowych.

Pilgrim‘ – wyższy krzew, dorastający do 40 centymetrów, wytwarza duże czerwone jagody z dużą ilością miąższu, które nadają się do wykorzystania w gastronomii.

Stevens‘ – odmiana późna, średnio owocująca. Krzewy są stosunkowo duże i wysokie w porównaniu do innych gatunków i odmian. Owoce są ciemniejsze i prawie purpurowe w kolorze.

Koralle‘ –średnio wczesna odmiana dająca klasyczne duże czerwone i smaczne owoce dwa razy w roku.

Runo Bielawskie‘ – jest to późna odmiana, której ciemne owoce bardziej nadają się na przetwory, dżemy i sosy.

Red Pearl‘ – charakteryzuje się mniejszym plonem, ale rekompensuje to bardzo dobry smak owoców.

do innych popularnych odmian należą 'Linnea‘, ‚Sanna‘, ‚Ida‘, ‚Minor‘ lub ‚Langlois‘.

Plody brusinky

Działanie

Pozytywny wpływ na zdrowie człowieka jest wysoko ceniony w medycynie ludowej i w przemyśle farmaceutycznym. Wyciąg z owoców, ale także z liści, wchodzi w skład wielu leków. Żurawina jest wykorzystywana głównie do:

  • problemy z drogami moczowymi (zapalenie dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek)
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych i moczowych
  • zapalenia o dowolnym charakterze
  • jako profilaktyka chorób serca
  • poprawa stanu jamy ustnej i dziąseł
  • jako profilaktyka przeciw rakowi
  • infekcje dróg oddechowych
  • wrzody żołądka

Owoc ten ma również świetne działanie antyoksydacyjne, pomaga w walce z grypą i przeziębieniami, obniża poziom cholesterolu HDL oraz pomaga w chorobach żołądka i układu pokarmowego.

Do czego wykorzystać borówkę brusznicę

Jak wspomniano w poprzednim akapicie, żurawina znalazła swoje zastosowanie w farmacji i medycynie, gdzie przynosi ulgę w wielu problemach. Dodatkowo jednak świetnie sprawdzają się w kuchni. Można z nich robić dżemy i przetwory, bez których nie wyobrażamy sobie czeskiego klasyka – steku z polędwicy na śmietanie.

Często też z owoców tych robi się soki, wina, sosy lub po prostu suszy i w tym stanie zjada jako przysmak. W ogrodzie te niewielkie, zwarte krzewy, które przez połowę roku obsypane są kwiatami lub owocami, świetnie sprawdzają się również jako element dekoracyjny, chociażby dlatego, że nie opadają na zimę i dzięki temu dodają o tej porze roku odrobinę zielonego koloru rabatom czy skalniakom.

Przezimowanie brusznicę borówki

Roślina jest mrozoodporna i nie wymaga specjalnej pielęgnacji przed i w trakcie zimy. Wskazane jest nawet przepuszczenie ostatniego zbioru przez mróz, gdyż owoce są wtedy słodsze. Jeśli mamy na rabacie bardzo młode rośliny, posadzone dopiero jesienią, możemy je wstępnie okryć gałązkami, aby zapobiec wysychaniu lub przemarzaniu płytkich korzeni.

Duża i ciężka pokrywa śnieżna lub silne wiatry stanowią większy problem dla małych krzewów. Jednak są one również dobrze chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi przez te elementy. Wiosną połamane, uschnięte lub przemarznięte części gałęzi można po prostu przyciąć. Jeśli odłamie się duża część rośliny, nałóż na jej koniec stymulator ukorzeniania i wetknij w torf. Możesz go jeszcze uratować i wyhodować nową roślinę.

Borówka brusznica w kuchni

Sos borówkowy do mięsa

Do tego przepisu będziemy potrzebować 250 g borówek brusznicy, pół litra wody, łyżkę cukru pudru, świeżą skórkę z cytryny, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki i szczyptę soli. Najpierw ugotuj borówki brusznice w wodzie na pastę. Następnie dodajemy cukier, goździki i skórkę z cytryny. Dolewamy wino i dalej gotujemy sos, aż się zredukuje i będzie odpowiednio gęsty. Doprawić solą i podawać z mięsem. Dobrze komponuje się na przykład z polędwiczkami wieprzowymi.

Herbata z borówki brusznicy

Herbata z borówki brusznicy jest bardzo skuteczna przy problemach z układem moczowym. Jeśli cierpisz na infekcje dróg moczowych, pij odwar co najmniej dwa razy dziennie. Jest dostępny albo gotowy, na przykład w aptekach, albo można go przygotować z własnych zbiorów.

Potrzebne będą 2 łyżki suszonego rumianku, łyżeczka kwiatów wrzosu, łyżka nawłoci i łyżka suszonych jagód borówki brusznicy. Łyżeczkę tej mieszanki zalej 250 ml gorącej wody i pozostaw do zaparzenia na co najmniej 10 minut. Następnie odcedzić wywar i dodać łyżeczkę soku z żurawiny (który również można łatwo przygotować i przechowywać w lodówce).

Čaj z brusinek

Choroby borówki brusznicy

Roślina ta jest rzadko atakowana przez choroby i szkodniki. Może wystąpić jedynie choroba grzybowa, która często pojawia się przy podlewaniu rośliny i powoduje opadanie liści. Zainfekowany krzew można potraktować preparatem przeciwgrzybicznym i przeciwpleśniowym lub przyciąć go do wysokości około 5 centymetrów nad ziemią i pozwolić mu odrosnąć. Nadmierne podlewanie powoduje również gnicie korzeni i zamieranie całego krzewu.