Author článku: Dagmar Haladová
Ten zdrewniały, jadalny grzyb stał się bardzo popularny, zwłaszcza w ostatnich latach, zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Nie jest to jednak tylko „nowoczesna moda”. Już starożytni Rzymianie byli świadomi jej dobroczynnego działania i często włączali ją do swojej diety. Wszyscy wiedzą, że ten grzyb występuje powszechnie w przyrodzie, nawet tutaj w Czechach, ale czy wiesz, że możesz go również dość łatwo wyhodować w domu? Jak to zrobić i wiele więcej o tym popularnym przysmaku dowiesz się w kolejnych liniach.
Jak uprawiać boczniaka ostrygowatego
Uprawa boczniaka ostrygowatego
Boczniaka ostrygowego można spotkać w naturze na żywych i martwych pniach drzew liściastych. Jest to gatunek bardzo rozpowszechniony, występujący w całej strefie umiarkowanej i subtropikalnej. Jednak grzyb ten może być również hodowany w warunkach laboratoryjnych, a nawet domowych. Uprawa ostryg nie jest trudna, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się dość kontrintuicyjna. Chyba najtrudniejszym zadaniem dla ogrodnika jest przygotowanie odpowiedniego podłoża, a następnie zaszczepienie go sadzonkami. Jednak nawet to można sobie ułatwić.
Ze względu na popularność tego grzyba i zainteresowanie jego uprawą, zestawy do uprawy sprzedawane są w sklepach ogrodniczych, specjalistycznych oraz w internecie. Ten zestaw wygląda jak plastikowa kostka. Wewnątrz jest już przygotowane podłoże i zaszczepione sadzonki. Znajdują się tam również instrukcje dotyczące zabiegu oraz wskazówki dotyczące właściwej pielęgnacji. To, na co dobrze jest zwrócić uwagę przy zakupie zestawu, to jego świeżość. Grzybnia (mycelium mycelium) jest żywa i jeśli sadzonki siedzą gdzieś w magazynie bez opieki, to możesz nie dostać grzybka.
Jest to bardzo nowoczesna metoda, natomiast do bardziej „klasycznych” metod należy uprawa bulw na sianie lub na tlącym się drewnie. Najważniejszym elementem do pozyskania są świeże sadzonki ostrygowca. Pozostałe narzędzia i konkretna procedura zależą od tego, jaką formę uprawy wybierzesz.
Uprawa boczniaka ostrygowatego na zewnątrz
Jeśli masz ogród, może łatwiej będzie Ci uprawiać boczniaka ostrygowatego na zewnątrz. Są trzy sposoby na to, aby rośliny się rozrosły. Pierwszym z nich jest konwencjonalna uprawa na drewnie. Wystarczy stary pniak, ścięte drzewo lub inne niewykorzystane drewno. Boczniak ostrygowaty ten jest grzybem niszczącym drewno, więc oprócz pozyskania owocników, osiągniesz również „ekologiczne oczyszczenie” starego drewna, które pomoże rozłożyć. Zbiory będziemy prowadzić od września do października.
Najlepiej wypchać sadzonki do wcześniej wywierconych otworów w korzeniach lub pniu. Nowoczesną pomocą w uprawie na drewnie jest tzw. palik szczepiony. Są to drewniane kołki, które być może widziałeś przy składaniu mebli. Są one już przerośnięte przez grzybnię i gotowe do włożenia w wywiercone otwory. Dzięki temu grzybnia szybciej przerasta przez drewno, więc możemy zbierać wcześniej.
Inną metodą jest tzw. dolne szczepienie drewna. Można ją rozpocząć w okresie wegetacji, czyli od kwietnia. Robi się to poprzez wykopanie w ziemi otworu na kłodę drewna, a następnie wsypanie do niego warstwy świeżych bulw boczniaka. Następnie kłoda jest umieszczana na wierzchu gleby, przykryta niewielką ilością ziemi i ponownie kolejną warstwą sadzonek. Układać w ten sposób warstwy aż do powierzchni. Upewnij się, że sadzonki zawsze dotykają kłody. Pamiętaj o dostatecznym podlewaniu grzyba przez cały okres wzrostu. Dobrym pomysłem jest umieszczenie pnia w słonecznym miejscu.
Ostatnią i najstarszą metodą jest uprawa boczniaka ostrygowatego na słomie. Potrzebna będzie naprawdę dobrej jakości, dobrze wysuszona słoma bez śladów pleśni oraz duża przezroczysta plastikowa torba. Zagotować wodę (najlepiej w dużym 30 litrowym szybkowarze). Wsadź słomkę do worka. Wybierz najgrubsze worki i uważaj, aby nie rozerwać ich podczas napełniania słomą. Następnie zawartość przykryć gorącą wodą.
Gdy worek ostygnie, odetnij dolny róg i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Zostaw ten róg otwarty przez cały sezon wegetacyjny. Mokrą słomę zaszczepić siewkami zbóż i zawiązać worek. W pierwszym etapie należy pozostawić torbę w ciepłym i ciemnym miejscu (na około miesiąc). Następnie przenieś ją na zewnątrz (do temperatury 6-12°C) do światła. Użyj noża, aby zrobić kilka otworów w torbie, aby umożliwić owocom wzrost, a po około 6 tygodniach nadszedł czas na zbiory.
Uprawa boczniaka ostrygowatego w domu
Uprawiając boczniaka ostrygowatego w domu, będziemy potrzebowali jasnego i ciepłego miejsca w pomieszczeniach, a w ostatnim etapie rozwoju – na balkonie lub tarasie. Boczniak ostrygowaty potrzebuje światła, więc nie można jej uprawiać w piwnicy, co jest możliwe np. w przypadku pieczarek. Idealnym warunkiem dla rozwoju grzybni jest stosunkowo wysoka temperatura (27-29 °C). Na tym etapie znajdź więc jak najcieplejsze miejsce dla boczniaka ostrygowatego w mieszkaniu. Nie martw się, będzie rosła nawet w normalnej temperaturze pokojowej, wystarczy poczekać kilka dodatkowych dni.
Gdy na powierzchni gleby zaczyna pojawiać się biało-szary nalot i można wyczuć charakterystyczny zapach, to czas na przeniesienie wiązki na balkon lub taras. Temperatura na zewnątrz powinna wynosić w ciągu dnia 6-12°C, ale w nocy można ją pozostawić na zewnątrz, gdyż mróz nie zaszkodzi rosnącej grzybni. Gdy boczniak ostrygowaty się „schłodzi”, należy podziurawić boki plastikowej torebki lub całkowicie usunąć górną część plastiku i niewielką warstwą przykryć podłoże torfem. Kiedy zaczną pojawiać się małe owoce, weź pakiet z powrotem do ciepła. Podłoże musi być cały czas wilgotne, dlatego zapewnij grzybkowi regularne i odpowiednie podlewanie. Uważaj na podtopienia.
Zanim zaczniesz uprawiać boczniaka ostrygowatego w domu, powinieneś wiedzieć, że owocniki wydzielają naprawdę dużą liczbę zarodników. Te nie tylko robią bałagan (wygląda to tak, jakby wokół grzyba rozsypała się mąka), ale u bardziej wrażliwych osób mogą wywołać reakcje alergiczne, a nawet duszności i gorączkę. Jeśli jesteś alergikiem, możesz preferować uprawę boczniaka ostrygowatego w garażu lub ewentualnie w piwnicy.
Jak suszyć boczniaka ostrygowatego
Wyhodowane boczniaki ostrygowate można spożywać na świeżo lub suszyć do późniejszego wykorzystania. Nigdy nie myj grzyba wodą przed suszeniem. Oczyść go dokładnie nożem, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i nie obieraj jej. Oczyszczony boczniak ostrygowaty kroimy następnie w cienkie plasterki wzdłuż owocu. Rozłóż je w odpowiednim miejscu do suszenia grzybów. Można wykorzystać np. prześcieradła z siatki, matę wyłożoną zwykłą gazetą lub suszarkę do owoców.
Podczas suszenia na wolnym powietrzu boczniaka ostrygoatego można również umieścić w bezpośrednim świetle słonecznym, ale należy zapewnić wystarczający przepływ powietrza (nie mogą się przypalać). Jeśli chodzi o suszenie w piekarniku, to najpierw nastawiamy piekarnik na 40-50°C, a gdy plastry przestaną być lepkie, podnosimy temperaturę do 60°C i suszymy grzyb. Proces jest zakończony, gdy poszczególne plastry łatwo się łamią i „grzechoczą”.
Pokrój boczniaka ostrygowatego
Nacięcie wykonuje się tuż przed tym, jak grzyb zaczyna wytwarzać zarodniki, które wyglądają jak drobny biały proszek. Normalnie grzyb ma poskręcane kapelusze na brzegach, ale w miarę dojrzewania kapelusze zaczynają się prostować i to jest najlepszy moment na zbiór. Sposób cięcia zależy znów od metody uprawy. Jeśli boczniaka ostrygowatego zbierasz z pniaków lub kłód, będziesz potrzebował ostrego noża, aby po prostu przeciąć owoce blisko powierzchni drewna.
W przypadku uprawy z przygotowanych wcześniej sadów lub w plastiku ze słomą, drewnem lub podłożem, dobrze jest w ogóle nie używać noża, tylko „wykręcić” całą kiść dojrzałych boczniaków ostrygowatych z korzeniami. Korzeń może bowiem zacząć gnić w podłożu, co może skutkować uszkodzeniem całej kolejnej uprawy. Jeśli nie jesteś w stanie usunąć korzenia i całej dolnej części, użyj np. czystego widelca, aby wydobyć korzeń.
Boczniak ostrygowaty
Gatunki boczniaka ostrygowatego
Boczniak ostrygowaty to gatunek należący do rzędu boczniakowatych, do którego należą również inne popularne grzyby, takie jak pieczarki czy kanie. Oprócz boczniaka ostrygowatego rodzina boczniakowatych zawiera wiele innych pokrewnych gatunków.
Boczniak łyżkowaty– jest bardzo podobny do boczniaków ostrygowatych. Rośnie nawet w tym samym czasie i w tych samych miejscach, bardzo łatwo je tam pomylić. Nie jest to jednak niebezpieczne ani szkodliwe, gdyż boczniak łyżkowaty ma podobne zastosowanie i działanie.
Boczniak białożółty –Pomimo swojej nazwy rodzajowej, boczniak białożółty rośnie bardziej na jabłoniach. Pojawia się od sierpnia do listopada. Jest jadalna, ale kapelusze są bardzo twarde.
Boczniak rowkowanotrzonowy –charakteryzujące się misiowatymi kapeluszami oraz długimi i szerokimi nogami. Najczęściej występuje na dębie lub buku. Jest jadalna i szczególnie nadaje się do marynowania.
Boczniak mikołajkowy – w naturze występuje bardzo rzadko, a od pozostałych gatunków różni się wyglądem, który bardziej przypomina klasyczne grzyby rosnące na ziemi. Kapelusze są szarawe, nogi czysto białe. Boczniak mikołajkowy podobnie jak jej krewniacy, może być również uprawiana na podłożu.
Boczniak topolowy lub czapeczkowaty – ten gatunek ma ciemniejsze szarawe masywne kapelusze. Jest rzadki i rośnie na tlącym się drewnie osiki. Jest europejskim endemitem i nie jest zbierany (ze względu na bardzo rzadkie występowanie).
Działanie boczniaka ostrygowaztego
Boczniak ostrygowaty jest tak popularny głównie ze względu na swój pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Znany był już ponad 3 tysiące lat temu w Chinach, gdzie do dziś stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest składnikiem wielu suplementów diety, leków oraz podstawowym składnikiem medycyny ludowej. Zawiera wiele beta-glukanów, witamin, mikroelementów, białek i steroli. W grzyby obfituje również błonnik i chitozan.
Boczniakom ostrygowatym przypisuje się wiele korzyści ze względu na zawartość tych substancji. Należą do nich:
- wpływ na układ odpornościowy i ogólne wzmocnienie układu odpornościowego
- silne działanie antyoksydacyjne
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
- pomoc w walce z niektórymi nowotworami (tylko jako wsparcie w leczeniu raka!).
- wpływ na ogólny stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Boczniak ostrygowaty
Suszone boczniaki ostrygowate stosuje się również jako przyprawę, samodzielnie lub w różnych mieszankach przyprawowych dostępnych np. w specjalistycznych sklepach z przyprawami. Suszony grzybek można drobno pokruszyć lub nawet zmielić i używać do aromatyzowania sosów, bulionów, zup, pod mięso itp.
Do czego wykorzystać boczniaki ostrygowate
Z powyższych informacji wiemy już, że grzyb może być wykorzystywany do kilku celów. Dlatego też jest bardzo popularny w gastronomii – dawniej głównie w Azji, ale obecnie niemal na całym świecie. Można go stosować w wielu przepisach, do których dodaje specyficznego smaku.
Boczniaki ostrygowate znalazli inne zastosowania w medycynie i lecznictwie. W aptekach jest szeroki wybór suplementów diety zawierających wyciąg z tego grzyba. Szczególnie w połączeniu z rokitnikiem jest szeroko stosowany w sezonie grypowym w celu zwiększenia odporności.
Przezimowanie boczniaka ostrygowatego
Ostrygowiec nie zimuje przy uprawie domowej. Sadzonki sadzi się w czasie zależnym od wybranej metody uprawy, a po zebraniu wszystkich owoców po prostu sadzi się kolejne. W naturze grzybnia przeżywa zimę w swoim siedlisku, gdyż jest bardzo wytrzymała i nie przeszkadza jej wielokrotny mróz. W temperaturze powyżej 5 °C zaczyna wtedy ponownie kolonizować drewno.
Boczniak ostrygowaty w kuchni
Flaczki z boczniaków
Do zupy potrzebujemy pół kilograma świeżych boczniaków ostryg, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, olej, zwykłą mąkę, masło, majeranek, bulion warzywny i mieloną słodką paprykę. Cebulę drobno pokroić, a pieczarki cienko pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i grzyby. Podsmażamy krótko, a gdy grzyby puszczą płyn, dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie posypujemy słodką papryką, solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zagęścić zupę i krótko gotować.
Rissotto z boczniakami
Jedną większą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. 250 g boczniaków kroimy w makaron i dodajemy do cebuli. Gdy się usmaży, dodaj trzy ząbki drobno posiekanego czosnku, sól, pieprz i listki świeżego tymianku, po czym przykryj masę i pozwól jej się dusić przez około 5-10 minut. Boczniaki uwolnią wystarczającą ilość płynu, więc zazwyczaj nie ma potrzeby ich podpiekania. W międzyczasie ugotować 400 g ryżu. Dodajemy to do masy z boczniakami, wszystko razem mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy.
Kotlety z Boczniaków
Z boczniaków trzeba odciąć nóżki i oczyścić kapelusze. Przygotuj mieszankę soli, pieprzu, papryki, suszonego czosnku i mielonego kminku. Obtocz w tym grzyby, a następnie obtocz je w klasycznym trójkącie (mąka-jajko-kartofle). Smażyć na gorącym oleju i podawać z ziemniakami.
Herbata z boczniaków
Boczniaki można również spożywać formą herbaty. Można kupić same suszone boczniaki lub przygotować z nich mieszankę herbacianą. Pić raz dziennie. Herbatkę najlepiej pić w sezonie grypowym, aby wzmocnić odporność.
Choroby boczniaka ostrygowatego
Jednym z najczęstszych problemów w uprawie boczniaków ostrygowatych jest pleśń, która atakuje podłoże lub samą grzybnię. Pewną profilaktyką jest zbieranie całych owoców, łącznie z nóżką i korzeniem, gdyż resztki mogłyby zgnić w podłożu. Infekcje grzybicze mogą być również przenoszone przez małe muchy, które żywią się resztkami grzybni. W tym przypadku ważne jest zachowanie odpowiedniej higieny, a klej owadobójczy można również umieścić wokół podłoża i beli grzybni. Nie należy stosować preparatów w sprayu i innych środków owadobójczych.